Karczma „Skansen” ma za zadanie, ze względu na swoje umiejscowienie, promowanie dań kuchni polskiej i regionalnej dla rzeszy turystów zwiedzających Skansen w Olsztynku. W menu znajdują się głównie dania kuchni polskiej i regionalnej takie jak rosół z kaczki, flaki, golonka w kapuście, kotlet schabowy z kostką, żeberka wędzone na kapuście, kaczka z jabłkami, confit z gęsi, gulasz z dzika z borowikami. Pstrąg, sandacz i okoń - to ryby regionalne, które promowane są w karczmie. Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu - pieczenie babki ziemniaczanej, smażenie placków ziemniaczanych, czy lepienie pierogów. Sezonowo podawane są dania dnia takie jak botwinka z kraszonymi ziemniakami, szczawiowa z jajkiem, kurkowa z zacierką, czy chłodnik z zielonego ogórka oraz naleśniki owocowe. W karczmie wypiekany jest też chleb i ciasta oraz sezonowo wytwarzane są przetwory warzywne i owocowe. Celem Karczmy „Skansen” jest zapoznawanie gości z tradycyjną kuchnią regionalną, aby jak największa rzesza turystów mogła zaznajomić się z potrawami i daniami regionu Warmii i Mazur.
OTWARTE
cały rok
KONTAKT
Leśna 23
11-015 Olsztynek
Poland
Telefon +48 89 519 05 34
olsztynek@karczmaskansen.pl
www.karczmaskansen.pl
GPS N53.59527 E20.29228 (WGS84 decimal)
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
