Restauracja z „Zielonym Piecem” Aliny Janeczek znana jest bodaj wszystkim smakoszom w kraju, jak i poza jego granicami. Niby „nie ma się czym chwalić, zwykła domowa kuchnia w przyjaznym wnętrzu” – jak przekornie napisano na stronie internetowej restauracji – ale innego zdania jest Adam Gessler (i nie tylko on). Ten charyzmatyczny, ale i nieco choleryczny właściciel warszawskiej restauracji „U Kucharzy” i krakowskiego „Hotelu Francuskiego” dzieli się swymi ulubionymi przepisami i smakowitymi anegdotami z życia restauratora w książce „Smaki na 52 tygodnie”. Z tą książką każdy tydzień to kulinarna wyprawa pełna niebanalnych potraw, gości i przyjaciół mistrza oraz jego niepowtarzalnego poczucia humoru.
Tydzień 28 poświęcony jest zupie rybnej z „Zielonego Pieca”. Mistrz skomentował ją krótko: „W garnku wygląda może i do d...py. Ale smakuje ... Jak ci dwaj Starsi Panowie – FENOMENALNIE”.
Przepisu na z...pę jednak nie zdradzimy, bo znajduje się w tej smakowitej książce (s. 64-65). Najlepiej jednak sprawdzić, czy mistrz Adam ma rację ? W jednym z całą pewnością racji nie ma – pani Janeczek ma na imię Alina a nie Alicja. Zbyt dużo pierogów Mistrzu. „Czyżby ? – mistrz Adam, przeżuwając kaczkę z gruszką i żurawiną, wycedził ze złością przez zęby – „A właśnie, że dla przyjaciół i bohemy Alicja !”. No cóż, kobiety są jak dobra kuchnia – pełne smaków, ale i tajemnic ....
Polecamy również odcinek 15 z 21.05.2011 r. „Wściekłych garów”:
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/wsciekle-gary/wideo/odcinek-15-21052011/4429856
Restauracja "Z zielonym piecem" powstała w 2005 r. Naszym założeniem było stworzenie tzw. "chałupy piekarza", w której podawane będą potrawy kuchni polskiej i regionalnej. Serwujemy potrawy oparte na kuchni dawnych Prus Wschodnich. Do ich przygotowania wykorzystuje się ryby, dziczyznę, grzyby i owoce leśne. Wnętrze restauracji oddaje klimat okresu międzywojennego. Wszystkie surowce do produkcji potraw pochodzą z gospodarstw z regionu Warmii i Mazur, z którymi restauracja współpracuje.
OTWARTE
poniedziałek-niedziela 12:00-21:00
KONTAKT
Sylwia Widmańska
ul. Floriana 1
11-015 Olsztynek
Poland
Telefon +48 (0) 89 519 10 81
zapiecek05@neostrada.pl
www.zielonypiec.pl
GPS N53.58474 E20.28608 (WGS84 decimal)
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle